Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jako nadstavba konvenčního vnímání kosmologických principů docela logická úvaha. Přesto hledisko homogenity a izotropie vesmíru, tj. i schopnost jeho pozorování je dána velkými měřítky, které musí být větší než 500 Mpc a v úvahu je třeba vzít i aktuální rychlost rozpínání H (74,3 km/s). Takže zatím co si vesmír kolem nás pěkně sviští, tak např. rychlost, kterou by se pozorovatel pohyboval v letadle je prakticky zanedbatelná. Ve vztahu k těmto parametrům je třeba si říct, že pokud bude rychlost nebo vzdálenost pozorovatele limitně menší než výše uvedené parametry, pak se pohyb pozorovatele bude limitně blíží klidovému stavu a jeho vidění vesmíru to zásadně neovlivní. Matematicky sice ano, ale změna pozorované perspektivy by byla pro celkový výsledek pozorování (nikoliv měření) zcela marginální. Navíc v definici už docela nevhodně figuruje spojení "pozorovatel" a "uvidí". Zrak jako smyslový orgán a součást lidského těla totiž nemusí být vždy zcela matematický přesný. Takže abych to odlehčil, je potřeba do teorie zavést ještě typ pozorovatele (technologie vs. biologická entita vč EBE/MBE), hypermetropii vč. počtu dioptrií pozorovatele, případně jeho duševní stavy (vč. teploty vnímající soustavy), protože za určitých okolností je pozorovatel schopen vidět např. "rudě" :-)

0 0
možnosti
PD

P17a17v96e28l 56D65u57d46r

4. 9. 2016 17:29

U reliktního záření už to bylo pozorováno :

"V roce 1976 objevila skupina z Berkeley ...dipólovou anizotropii způsobenou Dopplerovým efektem odpovídající pohybu sluneční soustavy vůči klidové vztažné soustavě reliktního záření....Později družice COBE dokonce zaznamenala roční variaci spojenou s oběhem Země kolem Slunce

Reliktní záření, Radomír Šmída

1 0
možnosti
JB

Budete-li se pohybovat rychlostí blízkou c určitě se vesmír bude jevit různě. Ve směru pohybu zmodrá, vzadu zčervená. Když by člověk nevěděl nic o Einsteinovi, řekl by, že vesmír není homogenní. Podobně bylo dříve každému zřejmé, že se Slunce točí okolo Země.

0 0
možnosti
JL

J71a81n 85L50e93p17í11k

1. 9. 2016 15:44

Vesmír vypadá ve všech místech stejně. Každý pozorovatel, nezávisle na tom, kde se nachází, uvidí stejný obraz vesmíru kolem sebe. Všechna místa se jeví jako středy rozpínání vesmíru “ (1)

Zdroj: http://dudr.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=548319

v0 = O, jinak kosmologický princip neplatí !

0 0
možnosti
MK

Pan Válek si libuje, ale asi moc fyziků a matematiků sem nenahlédne.

Laik se ptá: pokud mé staré vědomosti sahají a platí-li to ještě dnes, rozpínání vesmíru se zpomaluje. Když budeme srovnávat fyzikální znalosti po delších časových úsecích, platná zjištění a teorie se dosti proměňují (snad kromě relativity, ten pán předběhl dobu); jaká budou tvrzení fyziků za 100 let ? třeba když se podaří vyřešit dnešní fantasmagorii červích děr a pod.

Tedy pokud dle jednoho expanzivního náboženství nebude Země zase plochá!!!

0 0
možnosti
PD

P64a32v24e79l 42D25u87d30r

1. 9. 2016 9:38

Rozpínání se zpomalovalo ještě asi před 5 mld. let. Dnes se zrychluje, ale to Hubbleův zákon neřeší, on řeší okamžitou rychlost.

0 0
možnosti
Foto

Konečně blog o něčemR^

2 0
možnosti
  • Počet článků 197
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1155x
Vystudoval strojní fakultu VUT Brno, bývalý konstruktér a projektant obuvnických strojů, potom podnikatel ve strojírenství, nyní důchodce, bydlí ve Zlíně,nezávislý publicista publikující v Pravém prostoru a EP Shark, amatérský klimatolog se zaměřením na klimatické změny a Nový zelený úděl, atd.
 Nyní řeší hlavně původ nových variant koronaviru SARS-CoV-2, tedy  příčiny pokračování  pandemie. 

Seznam rubrik