Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Pohled do dálky je pohledem do minulosti, viz omezená rychlost světla, kterým se do té dálky díváme. Jestliže se dnes vesmír rozpíná zrychleně - a to sám říkáte v úvodu blogu, pak se dřív rozpínal pomaleji. Tím, že se díváme do minulosti, se žádné rozpínání nezpomaluje, jen registrujeme jinou jeho hodnotu.

Netýká se rozpínání vesmíru spíš jeho časoprostoru? Pak by tam síly g jakkoliv jsou lokálně rozdílné, neměly mít vliv.

0 0
možnosti
PD

P62a38v80e45l 40D84u32d85r

30. 10. 2016 11:57

Díváme se do minulosti, ale musíme to přepočítat na dnešní rychlost a dnešní vzdálenost, když chceme dát do jednoho grafu záblesky s různými rudými posuvy.

Ano, ve vesmíru se rozpíná časoprostor mezi kupami galaxií, které se nerozpínají, jsou vázané gravitací. V homogenním vesmíru se gravitační síly vzájemně ruší, ale v nehomogenním ne. Tam je na jedné straně víc hmoty než na opačné.

0 0
možnosti
DT

Já bych to právě vůbec nepřepočítávala. Je to údaj, který se týká minulosti. Dnes se v místech, kterých se ty údají týkají, rozpíná vesmír stejně, jako se rozpíná dnes u nás.

S tou hmotou je to zajímavé. R^ Vidíme, jak se shlukuje do obřích vláken a do jakési houbovité struktury. Ale ovlivňuje to časoprostor? Je té hmoty na do "dost", aby celkově třeba změnila "tvar" vesmíru?

0 0
možnosti
PD

P59a20v83e84l 36D79u47d45r

2. 11. 2016 22:28

Musíme to přepočítat, protože u Hubb. vztahu V = Ho . D

je V okamžitá rychlost a Ho se mění s časem.

0 0
možnosti
DT

To ano, ale všechny ty hodnoty - to jsou svědkové minulosti. Dnešní hodnoty jsou jiné. Chci říct - máme celou sadu písmenek, A,B,C,D.... není to, že by se A dalo přepočítávat do B a do C....

0 0
možnosti
  • Počet článků 197
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1155x
Vystudoval strojní fakultu VUT Brno, bývalý konstruktér a projektant obuvnických strojů, potom podnikatel ve strojírenství, nyní důchodce, bydlí ve Zlíně,nezávislý publicista publikující v Pravém prostoru a EP Shark, amatérský klimatolog se zaměřením na klimatické změny a Nový zelený úděl, atd.
 Nyní řeší hlavně původ nových variant koronaviru SARS-CoV-2, tedy  příčiny pokračování  pandemie. 

Seznam rubrik