Testování Koperníkova principu pomocí Hubbleova parametru

Další kosmologové, kteří řeší nehomogenní vesmír jsou z Číny,  ovšem jeden z nich pracuje na Univerzitě v Kalifornii (1). Také zavádějí dva Hubbleovy parametry, 

 radiální (H // ) a příčný. Uvádějí, že rozdíl mezi těmi parametry je ukazatelem nehomogenity, protože v homogenním vesmíru musí být oba parametry  stejné.
 

  Na  obr. je obrovská prázdnota, která má nižší hustotu hmoty a postupem času se prohlubuje.

  K tomu jsem jim napsal, že podle mne by se měla i rozšiřovat, protože vesmír se rozpíná. Zatím neodpověděli. Jejich velikost té prázdnoty končí až u 6 Gpc, což je asi o 3 Gpc dále, než bylo uvedeno v minulém pojednání (2). V tom případě by se mělo již dříve oznámené zpomalené rozpínání vesmíru (4) odehrávat až od dnešní vzdálenosti asi 7 Gpc.

Když toto pojednání porovnáme se zastánci homogenního vesmíru, tak ti udávají průměrné hodnoty H. Pokud je vesmír homogenní, tak musí H být konstantní v celém pozorovatelném vesmíru, pouze s časem se mění. Zde je ovšem práce týmu Adama Riesse  (5) s názvem 2,4% Určení lokální hodnoty Hubbleovy konstanty ( tedy s chybou do 2,4%). Oni  určují lokální velikost Hubbleovy „konstanty“, která se u jednotlivých supernov liší od 71 do 78 km/s/Mpc pro rudý posuv do 0,15, což představuje dnešní vzdálenost pouze 2,1 Gly = 0,64 Gpc. Jejich výsledek je 73,24 + 1,74 km/s /Mpc.
  Ale rudý posuv k jednotlivým supernovám už tam není,  takže se z toho nedá zjistit, zda se náhodou hodnota Hubbleovy „konstanty“ se vzdáleností nemění. Ovšem ten výraz „lokální hodnota Hubbleovy konstanty „ je pozoruhodný, protože dnes už jsou zaznamenány supernovy s rudým posuvem 1,9. A tam by mohla být hodnota Hubbleovy „konstanty“ jiná. Experti na nehomogenní vesmír tvrdí, že pro větší vzdálenosti je Hubbleova „konstanta“ menší.
Zde (6) je článek, který o tom pojednává:  Vesmír se rozpíná rychleji, než se očekávalo (6), kde se píše:
 „Jak už bylo řečeno, jde o pozoruhodný objev. Zároveň je to ale docela velký průšvih. Máme tu totiž rozpínání vesmíru, které o zmíněných 5 až 9 procent nesedí na předpověď, odvozenou z pozorování reliktního mikrovlnného záření sondami Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) a Planck. Riess nezatírá, že je to vážně problém. Pokud by prý naše předpoklady o počátku vesmíru a fyzika kolem nich byly správné, tak by předpověď měla sedět. Jenže to tak zřejmě není, a pokud se to potvrdí, tak to znamená, že v našich modelech vesmíru je někde něco špatně.“

 Sonda Planck totiž H měřila a vypočítala z reliktního záření a tedy  z  podstatně větších vzdáleností. Naměřila 67,15 + 1,2 km/s/Mpc (2013, Wikip.)
Zdá se tedy, že mnoho kosmologů už ví, kde je něco špatně: ty modely předpokládají, že vesmír je homogenní a on není.
 

Prameny:
(1)  https://arxiv.org/pdf/1210.1775v2.pdf(2)  http://dudr.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=567383(3)  http://www.einsteins-theory-of-relativity-4engineers.com/cosmocalc_2013.htm

(4)  http://dudr.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=563462(5)  https://arxiv.org/pdf/1604.01424v3.pdf

 (6) http://www.osel.cz/8873-vesmir-se-rozpina-rychleji-nez-se-ocekavalo.html

 

 

Autor: Pavel Dudr | pátek 2.12.2016 22:16 | karma článku: 15,84 | přečteno: 315x
  • Další články autora

Pavel Dudr

Petice proti válce

29.5.2022 v 18:27 | Karma: 0
  • Počet článků 197
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1155x
Vystudoval strojní fakultu VUT Brno, bývalý konstruktér a projektant obuvnických strojů, potom podnikatel ve strojírenství, nyní důchodce, bydlí ve Zlíně,nezávislý publicista publikující v Pravém prostoru a EP Shark, amatérský klimatolog se zaměřením na klimatické změny a Nový zelený úděl, atd.
 Nyní řeší hlavně původ nových variant koronaviru SARS-CoV-2, tedy  příčiny pokračování  pandemie. 

Seznam rubrik